Радостни сме да обявим, че второто издание на HackFMI 2.0 ще бъде отворено за участие на ученици от НПМГ, СМГ и ТУЕС! 🙂

Да изчистим объркването

На първо време, ако си ученик от НПМГ, СМГ или ТУЕС, най-вероятно се чудиш за какво става на въпрос – какво е HackFMI и защо е отворено точно за теб?

Накратко, HackFMI е тридневен хакатон, който се провежда във Факултета по Математика и Информатика и на който се опитваме да решим истински проблеми, наливайки достатъчно код и използвайки хардуер, при нужда. Атмосферата на хакатона е рядко срещана сред българските събития. Казано на английски – It’s all about hacking things!

Дългото обяснение може да бъде прочетено тук. 🙂

За да придобиеш представа за атмосферата на хакатона, може да разгледаш снимките от първото издание (както и цялата Facebook-страница на HackFMI).

Истината е, че имаме желание да направим хакатон във всяко едно от изброените училища, защото в тях се крие доста неподозиран талант, който може да се впрегне в решаването на истински проблеми – било то на училището, образованието или друго интересно нещо.
И тъй като не разполагаме с достатъчно време и ресурс да направим 4 хакатона наведнъж, действаме итеративно – HackFMI става отворен за учениците от НПМГ, СМГ и ТУЕС, за да усетят атмосферата на хакатона, който след това да дойде и в тяхното училище!

Защо да участваш в HackFMI 2.0?

Тук идваме на важния въпрос – защо да участваш?

  • Както споменахме по-горе, това е рядко по рода си събитие и атмосферата на него ще ти хареса!
  • Това е добра възможност да опознаеш университетската обстановка от по-рано и да видиш дали ти харесва, или не.
  • Това е много добра възможност да създадеш контакти с хора от програмистките среди, които контакти ще ти помогнат впоследствие.
  • Ще имаш възможност да опиташ работа в екип, работа под напрежение и работа с ясен краен срок. По този начин се учи най-добре!
  • Ако не разбираш от Git, след хакатона ще rebase-ваш на сън!
  • Накрая ще завършим подобаващо – коктейл с бира и чипс!

И като последна точка, която е особено важна – темата е добра!

На HackFMI 2.0 ще има две теми, по които ще се пише код. Едната е фокусирана към подобряване на нещата във ФМИ, а другата – към подобряване на нещата в образованието.

Точно темата Hack for Education ще се впише много добре с учениците, защото 15-ти септември беше скоро и както всяка година институции, политици, НПО-та и експерти говореха какво трябва да се направи за средното образование, за да не сме толкова зле.
Разбира се, близо месец по-късно, всичко остана в разговорите и интервютата, а действията не се забелязват.

В крайна сметка образованието ще се оправи тогава, когато се обърнем към учениците и учителите за помощ.
Затова имаме и тема Hack for Education – как чрез софтуерни и хардуерни решения може да подобрим нещата в нашето образование?
Това е възможността да създадеш нещо, което ще има реален ефект.

Какви са следващите стъпки?

Ако смяташ, че ще е готино да отделиш 3 дена, за да участваш в хакатона, следващата стъпка е просто да се регистрираш за участие.
Разчитаме на теб! 🙂

HackFMI 2.0
HackFMI 2.0